Trippigt träd.

2013-09-30 @ 17:53:36 Konst Kommentarer (1)
 

The Secret Adventures of Tom Thumb

2013-09-29 @ 14:35:36 Filmtips Kommentarer (0)
 

Te som blev krig.

2013-09-29 @ 13:42:35 Allmänt Kommentarer (0)
 
Dricker te, inget ovanligt och läser om te. Det är väldigt intressant. Det var så intressant att jag faktiskt drömde om det i natt. Det mesta jag läste om visste jag redan, dock var jag inte medveten att det hade uppstått ett Opiumkrig pga te.

Jag skall förklara så gott jag kan. På 1700-talet dominerades tehandeln av det Brittiska Ostindiska kompaniet och med utvecklingen av snabbare segelfartyg och en kraftigt ökad handel föll priset på den tidigare mycket exklusiva drycken, så att även så kallat ”vanligt folk” kunde ta del av tedrickandet.

I över 200 år hemlighöll kineserna hur framställning och odling av te tillgår. Inget som tillverkade te fick lämna landet. Det enda som kineserna gick med på att ta i utbyte var silver och när tedrickandet började bli riktigt populärt i England hamnade deras ekonomi i fara. Istället började då det Ostindiska Kompaniet frakta Opium till Kina från sina kolonier i Indien.  Opiumet såldes till kineserna i utbyte mot silver, vilket man sedan kunde använda för att köpa te. Detta ledde till det så kallade ”Opiumkriget” (1839-1842), under vilket kinesiska myndigheter försökte stoppa genom att konfiskera det och förstöra det. Detta besvarade engelsmännen genom att beskjuta kinesiska hamnstäder.

Detta blev som en efterföljd ”Boston Tea Party” i den brittisk-amerikanska kolonin Massachusetts Bay och genomfördes 1773 av en protestaktion mot den engelska regeringens tehandelspolitik. Patrioterna förstörde en stor télast, värd 18 000 pund. Detta resulterade att de stängde hamnen i Boston i 16 år och det stiftades nya lagar som hette ”Intolerable Acts”. Dessa lagar ledde sedan till protester som blev början av den amerikanska revolutionen.

Mycket, mycket intressant.

 


Dikt - Glad?

2013-09-27 @ 19:34:00 Dikter Kommentarer (0)

Rycker till, av dammet som nuddar min arm

Det har gått en tid nu, när skall väggarna falla?

När skall fåglarnas kvitter få mig att tralla?

Tycker det är på tiden nu, för jag är trött och vill ta mig en lur

 

Är det då man har en vidgad mun så tänderna syns? Är det då ögonen skyms?

Är det då rösten är sprallig och skakig av adrenalin?

Är det då kroppspråket slappar? Och lederna knakar?

Så det får hjärtat att nästan braka?

Är det då överkäken putar ut? Och kinderna knotar?

Är det då livet känns oproblematiskt och kult? Fantastiskt, nästan frustrerande och sjukt?

Är det då man slipper de dystra tankarnas bländande ljus? Och istället de behagliga tankarnas skuggor?

 

Hur är man glad? Hur vet man att man är glad?

 

I så fall vill jag fortsätta att famla i detta mörker, med stadiga väggar som håller mig från dagsljusets stölder

Jag fortsätter att sitta still och fortsätter min dröm i min glada värld

En värld utan bortgång och misär

 

Har fåglarna redan flytt sin väg? Bort till det land som jag redan sitter och drömmer om?

Mörkret får ligga kvar ett tag, tills jag orkar ta mig ur denna sal

 

 


En dröm.

2013-09-27 @ 18:24:00 Allmänt Kommentarer (0)

Jag har sedan jag varit ganska liten velat åka jorden runt. Jag har alltid funderat på vad det finns där ute i den stora världen. Hur lever folk? Hur beter sig folk jorden runt mot varandra? Varför väljer folk att leva som dom gör?

Jag har länge fantiserat om att åka till Rumänien och göra en dokumentär om de "bortglömda" barnen som jag vill kalla det. Få deras historia berättat och bekräftad. Ingen bryr sig om dom, dagen består av att sniffa färg och att helt enkelt överleva. När jag såg en dokumentär för längesedan blev jag oerhört berörd av hur vuxna människor bemötte de stackars gatubarnen, de bemötte dem inte alls, de bara gick förbi, hundar var mer värda än dessa barn. Jag blev så arg, jag ville göra någonting, även om jag inte har mycket pengar så skulle det vara en dröm att göra en dokumentär för dessa barn. Liksom ge dom lite hopp om mänskligheten.

Det skulle vara underbart att upptäcka nya miljöer, människor, samhällen och vackra landskap. Men om jag skulle välja ett land så skulle det blir Kina, det finns inget annat land än Kina som har berört mig så mycket som deras kultur. Från vackra landskap, med stora berg och risfält till ett otroligt hetsigt tempo i dess större städer.

Jag har på riktigt drömt om att fota i Kina, gå runt och fånga otroliga situationer. Fota vackra landskap och skogar och upptäcka sådant jag aldrig trott att jag skulle få upptäcka.

Jag är även en te fantast, och eftersom att Kina är ett utav teernas skapelse så hade jag blivit helt galet glad. Teerna i Europa är så lamt, jag vill smaka på hur riktigt te smakar!

Dessutom så har jag aldrig rest utanför svergie, så denna resa kommer jag göra förr eller senare, även om jag inte vinner denna tävlingen. Men om jag skulle göra det, så skulle min dröm fullbordats. Visst har jag många drömmar, men resan till Kina, eller jorden runt, hade fått mig att le tills jag dör. 


Nytt te.

2013-09-27 @ 17:09:00 Allmänt Kommentarer (0)

Idag forde jag med familjen till Citygross som precis har öppnat i Uddevalla. Det var spännande, med massvis med smakprover, det var nästan som ett slagfält, man fick verkligen se sig för. Jag begav mig direkt till Kaffe och Te avdelningen och hittade med förtjusning ett nytt te.

Tycker omslaget ser väldigt sött ut. Köpte bara ”Sleepytime” för det var ganska dyrt och jag behöver ett te för kvällen.

 
Och denna dagen avslutas med den fantastiskt mysiga filmen: The NeverEnding Story
 
 

Smakfullt.

2013-09-27 @ 13:52:40 Smakfullt Kommentarer (0)
 

Onsdagsutflykt.

2013-09-25 @ 20:20:19 Livslinjen Kommentarer (3)
 

Njuter av att njuta.

2013-09-23 @ 16:59:36 Allmänt Kommentarer (0)

Idag så var vår lärare Ywonne sjuk eller något. Det fick jag reda på när jag kom dit, jag kunde varit ledig, haft sovmorgon, drömt vidare med vad det nu jag drömde om. Åh, jag hatar när det blir såhär, okej det har bara hänt en gång än så länge. En gång kan oftast bli flera. Varför det är så hiskelit jobbigt beror på att jag får bara bilden av mig att det kommer vara så resten av året för det, för det var jämt så på gymnasiet.

Det är jobbigt överlag om mina invanda rutiner skulle bryta hastigt, så tror jag det är för det flesta. Sen så kan ju ”jobbigt” alltid tolkas på olika sätt men när jag säger jobbigt så är det verkligen jobbigt.

 
Fråndetenatilldetandra.

Jag sitter på mitt rum och njuter. Njuter av stillheten, njuter av musiken, njuter av teet, njuter av måleriet, njuter av att jag njuter. Jag har även kommit till insikt att jag måste lära mig att inte hela tiden leva i nuet, jag får aldrig någonting gjort då.

 Hah, jag överdoserar med te.  Jag har ett väldigt smarrigt te som smakar träd eller bark av något slag. Det kanske inte låter så ljuvligt men det påminner mig om hur det var när man var liten, var ute i skogen. Väldigt mysigt.

I alla fall, jag har inte så mycket att skriva idag. Mitt huvud är förtillfället tom av tankar. Musiken håller min hjärna upptagen, när jag stänger av musiken så kommer mitt huvud säkerligen sprängas, av tankar.


Lite natur.

2013-09-22 @ 18:55:14 Foto - Natur Kommentarer (1)
 

Adam

2013-09-22 @ 18:41:38 Filmtips Kommentarer (0)

En höstig söndag.

2013-09-22 @ 14:33:49 Allmänt Kommentarer (0)

En höstig och regnig dag som denna skulle jag passa på att städa på mitt rum. Plocka i ordning på skrivbordet, bädda rent i sängen och dammsuga. Men varenda gång jag planerar att få någonting gjort så slutar det alltid i något helt annat. Hamnade i fantomens värld, sedan vattnade jag mina kaktusar + Bonzaiträd och sedan hamnade jag i Photoshop med en kopp te. Photoshop och mig, en dag som denna, är ingen bra kombination, man vet aldrig hur det kan sluta.

Nej, nu skall jag försöka ge mig på mitt rum igen. 

 
 
 
 
 

Smakfullt.

2013-09-21 @ 16:40:00 Smakfullt Kommentarer (1)
 
 
 

Trött vecka men ganska pigg dag.

2013-09-19 @ 20:56:12 Allmänt Kommentarer (0)

Denna vecka har jag varit väldigt trött men idag var jag hyfsat pigg. Nu blir det som vanligt långhelg och jag funderar på hur jag skall spendera denna helg. På söndagen skall jag till ett fjäll och plocka svamp och fiska och självklart ta massvis med bilder.

Fråndetenatilldetandra… Snart kommer det äntligen nya South Park avsnitt, kan knappt bärga mig. Tror det var den 25/9.

Idag tänkte jag måla, men eftersom att jag väntade på att kroppen skulle flytta på sig själv, ner till mitt rum så blev det inget målande. Satt istället och redigerade gamla bilder. Jag har även kommit på en lösning på min ”dåliga målarperiod”. Jag skall försöka måla kravlöst, jag har tänkt på det innan men det har aldrig blivit genomfört, så nu skall jag på riktigt försöka.

Fråndetenatilldetandra, jag fick en förfrågan av Lycka att redigera en bild som hon hade tagit med sin mobil. Detta blev resultatet:

 

Trött.

2013-09-17 @ 17:18:44 Livslinjen Kommentarer (1)

Idag och igår har jag varit hiskelit trött. Jag har ingen aning om varför, jag har sovit som en stock och har gått och lagt mig hyfsat i tid. Men då slog det mig att det förmodligen är det plötsliga höstvädret som kom från ingenstans. Lite knepigt om det beror på det. Jag älskar hösten, den är så himlans mysig och lövens alla färger gör mig helt sprallig i huvudet. Det är så vackert.

Försöker läsa, men det går verkligen inte. Har varken ron eller orken.

Vi fick en uppgift idag, vi skulle börja skriva på en berättelse som började med ”På den ensamma gatan låg det...” och man fick inte avsluta den, för hon skulle ge oss en fortsättning nästa vecka. Lite jobbigt men samtidigt skönt, för när jag skriver berättelser så blir det ALLTID för mycket detaljer och jag får inte fart på någon handling.

Så här långt har jag kommit än så länge, fick begränsa mig. För att jag som sagt, inte skulle fastna med alldeles för mycket detaljer.

 

 


Seg dag.

2013-09-15 @ 20:26:56 Allmänt Kommentarer (0)

Ligger i soffan och kollar på South Park. Jag älskar South Park. Skaparna av South Park är faktiskt inspirerade av Terry Gilliams sketcher för när de började så hade de knappt några pengar. Jag har gjort lite sådant med, mest bara för att jag skall komma igång med något, det är väldigt kul. Får börja snart igen.

Åh herre, denna dag har varit otroligt seg, jag har inte gjort något vettigt alls förutom att ha röstat i kyrkovalet.

Jag har inte kunnat läsa, har varit alldeles för energisk. Jag vet inte varför. Jag antar att jag måste börja träna igen, så jag blir av med min överskottsenergi. 

 

Lite natur, äntligen kommer min favorit årstid.

2013-09-15 @ 11:38:40 Foto - Natur Kommentarer (1)
 

I psykologins händer.

2013-09-13 @ 14:33:00 Allmänt Kommentarer (1)

En ljus, lite för varm dag som denna föll jag i psykologins händer. Jag läser en del böcker inom psykologi och varenda gång jag hittar något intressant så skriver jag ner det i mitt kladdblock för att sedan överföra det till mitt finblock. Jag planerar även att göra en personlig bok om mina favorit psykologer. Det kan nog bli fint.

Nej, detta är ingen skoluppgift bara ett av mina intressen.

 

Smakfullt.

2013-09-13 @ 13:51:42 Smakfullt Kommentarer (1)
 

Stuart a life backwards

2013-09-12 @ 19:22:00 Filmtips Kommentarer (1)
 

Onsdagsutflykt.

2013-09-11 @ 20:58:16 Livslinjen Kommentarer (3)
 

Tanken blir vad man gör den till.

2013-09-10 @ 18:25:00 Allmänt Kommentarer (0)

Igår fick jag en insikt när jag låg och skulle försöka sova. I perioder då jag känner att all min kreavitet har nåt botten och allt jag målar/fotar bara känns trist och dåligt. Inget kan ändra den åsikten, även hur mycket komplimanger man får.

Jag har kommit på, varför jag känner så. För om jag känner att jag inte anstränger mig, så känns det som att jag inte har målat något bra även fast det kanske var det från början och jag BEHÖVDE inte överanstränga bilden bara för att få känslan av att jag har ansträngt mig.

Det kanske låter lite lulligt men jag hoppas ni förstår.

Jag måste försöka bryta detta mönster i dessa perioder, för det hjälper inte att ha det tankesättet. Tanken blir vad man gör den till. Det har jag tagit till mig i andra sammanhang, måste verkligen få in detta på min kreativa sida.

Jag har en sådan period nu, det är jättetrist men det är tur att jag har min nördiga sida kvar i dessa perioder. Då är film-nörden och Psykologi-nörden i mig framme. Som en riddare i nöden. Så istället för att tröstäta så kan jag tröst-läsa-eller-se-på-film. Fast ibland så händer det att jag tröstäter med, det tror jag alla gör, någon gång. 

 

 

El Topo

2013-09-09 @ 19:24:00 Filmtips Kommentarer (1)
 

Idag blev jag sur.

2013-09-09 @ 19:05:00 Livslinjen Kommentarer (0)

Idag blev jag sur på min lärare Ywonne. Vi hade bild och denna gången skulle vi äntligen måla individuellt. Först så skula vi måla på ett stort papper och fyra låtar skulle spelas och när vi målade så skulle vi göra så att det blev rutor.

Jag gjorde som jag brukade göra och börjar med vatten, för jag älskar hur färgerna flyter ihop. Det var jättekul och jag blev nöjd med rutorna. Sedan skulle vi måla träd, hur man ville. Först skulle vi måla ett argt träd, det gick bra tills jag kom halvvägs, Ywonne hade märkt att det inte var några problem för mig att måla så hon ville utmana mig med att inte använda vatten. Jag blev jättesur, men jag förstår henne. För många i gruppen är det bara en utmaning att måla. Men åh gud så sur jag blev, jag märkte att det strålade surhet om mig. Men jag fortsatte och blev absolut inte nöjd. Det blev skitdåligt.

Så nu sitter jag hemma och målar precis hur jag vill, utan surhet.

 

 

Trevligt.

2013-09-08 @ 16:04:00 Allmänt Kommentarer (1)
I helgen var mormor (med gubbe), morfar (med tant) och morbror här och hälsade på. Min styvfar Lasse fyllde år för någon vecka sedan, han fyllde 40. Men då kunde de inte komma upp, de bor i Småland. Lasses bror med fru och barn var också här. Det var mycket trevligt, jag blev lite rund om fötterna men det gick ändå!
 

Barnen var grymma på att bugga, jag hade ingen rytm alls, tror nog att mormor var bättre än mig. Nej hon var bättre än mig. 

Minstingen Linus, 9 år målade en väldigt fin teckning till mig.

Den skall jag rama in.

 

Smakfullt.

2013-09-07 @ 16:20:00 Smakfullt Kommentarer (4)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eraserhead

2013-09-07 @ 10:32:00 Filmtips Kommentarer (0)
 

Halelulijah.

2013-09-06 @ 14:12:00 Allmänt Kommentarer (5)

För några dagar sedan var jag och mor i stan och kollade runt. Då begav jag mig till ett antikvariat med massvis med gamla böcker, LPs och tidningar. Det är väldigt trångt där inne och jag har för det mesta bara stått på utsidan för att kolla in i affären för det känns så klaustrofobiskt. Men då begav jag mig in. Jag har länge velat ha en bok med filmer från 60-90talet men de jag har hittat i ”vanliga” affärer har alltid varit alldeles för dyra. Jag har perioder då jag är besatt av filmer från olika årtal. Just nu är jag besatt av 70-talet.

Men så gick jag in i ett hörn och fick se… En bok med filmer från 70-talet! Jag fick ett ”Halelulijah moment” och jag visste innan jag hann tänka att denna bok måste jag ha.

Men självklart skall jag röka och har inte råd med allt som jag vill köpa, så jag fick gå hem den dagen tomhänt. Hela dagen kändes bitter efter det. Men av en händelse så råkade jag kolla i gamla presentkort och då fick jag se att jag hade 500 kr att spendera.

Så idag begav jag mig tidigt ner till staden för att köpa ”min älskade” som jag har drömt om nätterna efter jag såg den.

Är så oerhört glad.

 

 


Grattis, bortgångna legend.

2013-09-05 @ 20:08:00 Allmänt Kommentarer (1)
En utav mina absoluta favorit sångare föddes idag men dog innan jag föddes 1991. Jag lyssnar på honom varje dag. Alla hans låtar tilltalar mig på något sett och hans fantastiska röst får mig att rysa i vartenda ställe på kroppen som man kan rysa på. Hans musik kommer aldrig att dö och om det skulle inträffa så hoppas jag att jag är död innan dess, eller att jorden har gått under.
 
Vila i fred. Älskade Freddie Mercury. 
 
 
 
 
 
 
 

Intressant.

2013-09-05 @ 19:05:00 Livslinjen Kommentarer (1)
 

I veckan gjorde vi några uppgifter/övningar som fick mig att tänka till och som var väldigt intressanta.

 

Måndag

Då hade vi hade vi estet ungefär hela dagen och då skulle vi alla måla på ett och samma papper, ett stort papper. Sedan när det hade gått någon minut så skulle vi byta till platsen bredvid och fortsätta på det personen bredvid hade målat.

Jag tänkte ”hmm, det är något lurigt med det här." Eftersom att Ywonne vill att det mesta vi gör ska vara kravlöst så tänkte jag att ”då målar jag som jag gör hemma!”. Jag skvatte färg, målade inget motiv och tänkte att ”detta kommer säkerligen bli övermålat och då är det ingen idé att anstränga sig och göra något som man verkligen blir nöjd över."

När det var slut så kollade jag på det stora, färgfyllda pappret och fick se där jag började måla. INGEN hade målat över mitt, alla andras var övermålat och jag antar att det beror på att de hade målat något, tex träd, sol, blomma, hus. Så de hade liksom att något att måla över, men när de kom till min bild så hade de inget att utveckla/täcka över.

Det tyckte jag var verkligen intressant och väldigt kul.

 

Torsdag

 Då såg uppgiften ut så här…

 

1.       Kolla in något i detta rum

2.       Gå till huvudbyggnaden

3.       Gå ut

4.       Något ni har på er

 

Man skulle hitta något på dessa olika ställen och med endast skriva fem ord som beskriver det man hade valt. Jag valde…

 

1.       En byrå – Luktar gott, intressant, hårt, tungt, brunt

2.       En växt – Långt, ståtligt, beige, strävt, grönt

3.       Solen – Strålande, bländande, skuggigt, glimmande, ljust

4.       Min kofta – Mjuk, ihålig, vinröd, behaglig, ljuvlig

 

Sedan skulle man skriva ”Jag är” ovanför orden, det tyckte jag var väldigt intressant. För det är så lätt att beskriva allting runt om en, med positiva ord. Men man gör det aldrig till sig själv. Antagligen för att man inte kan se sig på samma sätt. Man tänker inte ens på att det är föremål man beskriver när man läser orden för sig. En del stämmer faktiskt in på mig. Så himla intressant!

Detta borde ni testa!


Onsdagsutflykt.

2013-09-04 @ 19:39:00 Livslinjen Kommentarer (1)
Tänkte egentligen inte skriva ett inlägg, är alldeles för trött, men jag tyckte att det passade bra med en uppdatering. Det var ett tag sedan nu. Har jag gått ca tre veckor på Livslinjen i Färgelanda och för var dag så släpper nervositeten mer och mer. Det är jättehärliga människor i klassen och jag tror nog att det är det i dom andra klasserna med.
 
På onsdagar har vi alltid en liten utflykt på förmiddagen, idag var vi i Ödeborg, i en skog någonstans. Det var väldigt avslappnande, hittade massa lingon. Synd att jag inte hade en påse med mig. 
 
 

Design av Tasnim
Headerbild från WallpapersWide